Hírek - Biztonságosabb lenne a Windows mint a Linux? - W-Comp Solutions - Teljeskörű számítástechnikai, informatikai és elektronikai megoldások

 
 


Elérhetőségeink:
 W-Comp Solutions Számítás-
   technikai és Elektronikai KFT.
  • székhely: 3300 Eger, Vasút u. 10.
  • telefon: (+36) 30 352-36-29
  • e-mail: info@w-comp.hu


Biztonságosabb lenne a Windows mint a Linux?

A múlt héten tettek közzé egy GFI által végzett kutatás eredményét, mely szerint azok a felhasználók, akik a Windows valamelyik még támogatott kiadását futtatják gépeiken, sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat a hackerekkel és a biztonsági réseket kihasználó kártevőkkel szemben, mint mondjuk a Linux-ot vagy Mac OS X-et használó társaik. A redmondi operációs rendszerben ugyanis időarányosan jóval kevesebb biztonsági rést és sebezhetőséget fedeznek fel, mint két másik társában.

Az előző évek stagnálása után tavaly hirtelen megugrott a felfedezett (és jó esetben befoltozott) lyukak száma a szoftverekben. 2010 és 2013 között 3500-4500 magasságában ingadozott ez a szám, tavaly pedig 7000 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden áldott nap átlagosan 19 új sérülékenységet fedeztek fel a biztonságtechnikai szakemberek és/vagy a hekkerek.
Szerencsére az emelkedést főleg a kisebb, kevésbé veszélyes biztonsági rések szaporodása okozta, a súlyos hibák tavalyi száma (1705) nagyjából az évtizedes átlagnak felelt meg. A hibák túlnyomó többsége alkalmazásokban és külső fejlesztésű szoftverekben volt (83%), az operációs rendszerek sérülékenységei csak 13%-ot tettek ki, a maradékot a hardverek biztonsági rései tették ki.
Az operációs rendszerek szégyen-toplistáján egészen meghökkentő módon az Apple-féle OSX, az iOS, és a Linux szerepel a dobogón, messze megelőzve a különféle Windows-verziókat. Ez erősen szembemegy a közhiedelemmel, ami szerint a Windows biztonsági szempontból lyukas, mint az ementáli sajt, bezzeg az Apple szoftverei milyen jók, a Linux pedig maga a tökély.



Az alkalmazások listájánál már helyrebillent a világ rendje, és a sztereotípiákat követve a Microsoft böngészője, az Internet Explorer végzett az első helyen, 242 sérülékenységgel, amiből 220 a súlyos kategóriába esett. Itt két másik böngésző, a Chrome és a Firefox került még a dobogóra, majd a Flash Player és a Java jön, amelyek szinte minden számítógépen megtalálhatóak.

Ezek alapján tehát az, aki igazán mazohistának érzi magát, próbáljon meg OSX-en Internet Explorert használni (ami persze kivitelezhetetlen, de a gondolattal játsszunk el egy kicsit :) ), így talán minden nap egy újabb kihívást és egyben veszélyt is jelenthet.

forrás: http://www.gfi.com/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/


feltöltve: 2015. február 23.
W-Comp © 2013 Minden jog fenntartva! Főoldal    ::    Szolgáltatások    ::    Árak    ::    Elérhetőségek